Vzpomínáte si, jak jste nosili do školy svačinu od maminky a jak se zlobila když jste ji nesnědli? Myslela to dobře, protože věděla, že svačina je velmi důležitou součástí jídelníčku.
Jenže jak připravit chutnou svačinu do školy? U dětí rozhoduje při výběru jídla nejen chuť, ale také vzhled. Každé jídlo by tedy mělo být zajímavé a pestré. Důležité jsou také detaily, jako je například svačinová krabička nebo lahev na pití.
Základem správné školní svačiny by mělo být kvalitní pečivo doplněné zeleninou a ovocem. Většina děti ocení, když mají ovoce nakrájené na menší kousky a zeleninu schovanou v sendviči. Alternativou jsou také kvalitní müsli tyčinky nebo cereálie. Kromě správné stravy je důležité dodržovat pravidelný pitný režim.
Pro děti jsou nejvhodnější neslazené ovocné čaje nebo voda s trochou citrónové šťávy a mátou nebo meduňkou. Výborné jsou také 100% ovocné džusy naředěné vodou.
Ideální je zapojit do přípravy svačiny vaše děti. Zkusit můžete některou z následujících netradičních svačinek:
Pomazánka z červené čočky: půlenou červenou čočku (200g) vaříme v osolené vodě 10 – 15 minut. Poté ji scedíme a jemně rozšťoucháme tak, aby měla konzistenci kaše. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájený pórek (popř. cibulku), který poté vmícháme do čočky a dochutíme sójovou omáčkou a solí.