Superpotraviny – jáhly, kuskus, cizrna

Když se řekne zdravá strava, mnozí si představí müsli, klíčky nebo v nejlepším případě zeleninový salát. Proto jsme pro vás připravili pár tipů na superpotraviny, které prospějí vašemu zdraví a  budete se po nich cítit lépe.

Jáhly  jsou lehce stravitelné, vysoce výživné a přirozeně bezlepkové. Mají vysoký obsah fosforu, který pomáhá proti únavě a depresím. Pro svůj vysoký podíl ostatních minerálů (např. hořčík, draslík, křemík, měď, železo a zinek) a vitamínů (zejména B1 a B2) jsou vhodné jako dietní strava po nemocech a úrazech, při alergiích i poruchách trávení. Také jimi posilujeme oči a oslabené ledviny.

Z jáhel lze vykouzlit mnoho chutných variací, od sladké jahelné kaše s medem a ovocem, přes tradiční staročeský švestkový jáhelník, meruňkové jahelné knedlíčky, jáhly maštěné slaninou provoněné bylinkami, či je jen tak zavařit místo nudlí do polévky.

Příprava jáhel je snadná – dvakrát je spaříme vroucí vodou a poté vaříme obdobně jako rýži. Na jeden hrneček jáhel potřebujeme dva hrnečky vody, celková dobu varu je cca 15 minut.

Kuskus je také součástí zdravého jídelníčku. Jedná se o jemnozrnnou těstovinu, která výborně nasytí, dodá energii a zároveň je lehce stravitelná. Kuskus přispívá k detoxikaci organismu a zlepšuje činnost střev. Obsahuje spoustu vitamínů skupiny B, vitamin E, fosfor, železo a vápník. Nejvíce těchto látek obsahuje celozrnný kuskus, který se hodí i jako potravina při redukčních dietách.

Kuskus je chutnou a zdravou alternativou tradičních příloh, jako jsou těstoviny, brambory nebo rýže. Kuskus se dá připravit na spoustu způsobů a jeho hlavní výhodou je, že se nevaří. Jeho příprava zabere jen pár minut – spočívá pouze v přelití vroucí tekutinou např. osolenou vodou, vývarem či mlékem. Tekutina se přidává v poměru 1 : 2 (kuskus : voda). Poté kuskus dobře promíchejte, přikryjte pokličkou a nechte zhruba 5-10 minut odstát, dokud nezměkne. Pro zjemnění chuti můžete přidat máslo.

Cizrna dodává tělu spoustu energie a je zdrojem nejdůležitějších živin jako je vitamín B2 a B6, železo, hořčík, draslík, vápník, zinek a také kyselina listová, která se podílí na správné funkci nervové soustavy a snižování rizika infarktu myokardu. Je přirozeně bezlepková a doporučuje se těhotným ženám a zvláště těm, kdo trpí stresem a depresí. Cizrna dodává významné množství bílkovin, které je vyšší než v mase či vejcích.

Cizrna je téměř plnohodnotná potravina, která má správný poměr živin a proto ji můžeme jíst jako hlavní chod. Cizrnu připravujeme vařením nejlépe v tlakovém hrnci cca 40 minut. Předem je však potřeba ji namočit asi na 8 hodin do vody. Vařená cizrna se může použít do polévek, jako příloha k dušenému masu nebo se dá kombinovat se zeleninou.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.