Bylinky jsou léčivé a mají široké využití. Není nad čerstvé, které si sami doma vypěstujeme. Jsou pastvou pro oči a zároveň krásně voní. Můžeme je pěstovat na zahradě, balkónu, terase nebo doma za oknem. Mezi oblíbené bylinky patří pažitka, bazalka, petrželka, oregano, majoránka, šalvěj a máta.
Abychom se mohli co nejdříve těšit z vlastní bylinkové zahrádky, je důležitý včasný výsev a předpěstování. Předpěstováním docílíme rychlejšího růstu rostlinky a hlavně v domácím prostředí zajistíme stabilní klima s dostatkem světla a pravidelnou zálivkou.
Pro úspěšné pěstování je zapotřebí mít kvalitní a čerstvá semínka. Semínka vyséváme nejlépe půl centimetru pod hlínu, můžeme použít zahradnický substrát s trochou rašeliny. Nesmíme ji ale upěchovat, aby se mohla semínka protlačit ven.
Rozmísťujeme je asi centimetr od sebe, aby měla dostatek místa pro vývoj kořenového systému i nadzemní rozvětvené části. Výjimkou je například pažitka, která se pěstuje v trsech, proto tyto semínka vyséváme hustěji. Umísťujeme je do květináčů, truhlíků, kelímků nebo krabiček. Záleží na tom, jestli bude nádoba sloužit k předpěstování či k trvalému růstu bylinky.
Pro vytvoření opravdu dobrých podmínek pro předpěstování si můžeme zakoupit pokojové mini skleníky nebo fóliovníky, které nám zaručí optimální klima. V prvních dnech klíčení kropíme pouze rozprašovačem s vodou, než se semínka zakoření a ukotví se v zemině. Substrát nesmíme nechat vyschnout, aby semínka nezaschla a tím neuhynula.
Za čtrnáct dní nám semínko zakoření a pak můžeme zalévat i do podmisky. Asi za měsíc, až je rostlinka dostatečně silná, můžeme přesadit do záhonu. Přesazení je ideální začátkem dubna, kdy se venkovní počasí ustálí.
Pokud si bylinky chceme nechat doma, musíme myslet na to, že budou mít větší nároky na pěstování. Budou hlavně vyžadovat častější zálivku. Nakonec musíme pravidelně zaštipovat, aby se bylinka hezky rozvětvila. Bylinky mají široké využití, hlavně v kuchyni nebo kosmetice.
Bylinkové máslo
250 g másla, citronová šťáva, sůl, pepř, stroužek česneku, čerstvé bylinky
Máslo necháme povolit, poté k němu podle chuti přimícháme citronovou šťávu, sůl, pepř a čerstvě nasekané bylinky, např. tymián, bazalku, petrželku, pažitku. Ke směsi přidáme protlačený stroužek česneku a promícháme. Máslo dáme do kelímku nebo z něj vyválíme váleček, který zabalíme do potravinářské folie a dáme do lednice ztuhnout. Bylinkové máslo můžeme použít na chleba, grilované maso nebo vařené brambory.
Obecně má každá bylinka trošku jiné požadavky, a tedy i péči, a to i pokud jde o jarní bylinky. Mrkněte k nám na blog na seznam 20ti jarních bylin, které doma v pohodě vypěstujete.. Článek zde – https://www.slimming.cz/jarni-bylinky/