V zimním období potřebujeme spoustu vitamínů, které můžeme získat například z čerstvých šťáv. Šťávy mají blahodárné účinky na naše zdraví, dodají nám důležité živiny, nezatíží naše tělo, kterému tak zbydou síly bojovat s nemocemi.
Pomáhají řešit autoimunitní onemocnění, záněty a zažívací problémy. Jsou účinné v boji proti volným radikálům, zvyšují imunitu a pomáhají při hubnutí. Šťávu lze získat z takové zeleniny a ovoce, ze které mnozí ani netuší.
Pokud vaše děti nemají rády zeleninu, je dobré smíchat zeleninovou šťávu s ovocnou. V této kombinaci si ani nevšimnou, že v nápoji nějaká zelenina je. Výhodou kombinování je nižší obsah cukru. Živiny se ze šťáv rychleji vstřebávají než z celých plodů.
Můžeme je také používat pro detoxikaci těla, k podpoře regenerace svalů i celého organismu po fyzickém výkonu. Ovocné šťávy je doporučováno konzumovat v první polovině dne, jelikož jsou zdrojem sacharidů a pomáhají zvládat stres. Nastartují nás do náročného dne, což je v dnešní uspěchané době určitě vítané.
Zeleninové šťávy lze na rozdíl od ovocných zařadit do jídelníčku kdykoliv během dne. Mezi nejoblíbenější ovocné šťávy patří jablečná, pomerančová, grapefruitová nebo ananasová. A top zeleninové šťávy jsou mrkvová, z červené řepy, zelná, okurková nebo melounová.
Jídlo nelze nahrazovat džusy, jelikož neobsahují vlákninu a potřebné množství bílkovin pro zasycení organismu. Šťávu můžeme získat dvěma způsoby.
První z nich je pomocí odstředivé síly, kdy šťávu získáme nastrouháním ovoce nebo zeleniny. Tímto stylem se nejlépe odšťavní ovoce a zelenina s velkým množstvím šťávy. Druhý způsob je rozmělňovací technika, při které se drtí za pomoci šnekové hřídele. Takto efektivně odšťavníme listovou zeleninu či bylinky s malým množstvím šťávy.
V zimním období si můžeme připravit například nápoj proti chřipce nebo protizánětlivý fresh.
Ovocno-zeleninová šťáva proti chřipce
Do odšťavňovače vložíme dva řapíky řapíkatého celeru, dva oloupané stroužky česneku a čtyři větší jablka. Odšťavníme a podáváme jako první pomoc proti chřipce.
Protizánětlivý fresh
Do odšťavňovače vložíme půl oloupaného ananasu, jeden citron bez slupky a kousek oloupaného zázvoru. Všechny suroviny odšťavníme. Citron je dobré před odšťavněním poválet, aby lépe pustil šťávu.