Kustovnice čínská (Goji) patří mezi poklady čínské medicíny a její léčivé účinky jsou známé již po několik století. Kustovnice je silný antioxidant, který zabraňuje volným radikálům poškozovat naše buňky a pomáhá tak předcházet následnému stárnutí. Abychom mohli plně využít všechny blahodárné účinky, postačí nám 30g sušených plodů denně.
Kustovnice obsahuje 19 druhů aminokyselin, až 500krát více vitamínu C než pomeranče a posiluje imunitní systém. Kustovnice je vhodná i při hubnutí, protože má nízký glykemický index, zpomaluje využití cukrů a tím oddaluje pocit hladu. Navíc podporuje detoxikaci organismu od škodlivých látek.
Léčivé účinky kustovnice
Plody kustovnice můžeme konzumovat přímo, nebo přidávat do čajů, dezertů a jídel. Při přímé konzumaci jsou plody kustovnice sladké a výborně nám nahradí např. rozinky, nebojte se přisypat je do štrůdlu, bábovky, vánočky nebo koláčů.
Vyzkoušejte také smoothie z kustovnice, banánu a lesních plodů. Vařením a pečením plody úplně změknou. Výborný je čaj z kustovnice – říká se, že pokud budete pít čaj z kustovnice celý rok, přinese vám to dokonalé zdraví a dlouhý věk.
Kustovnice na snídani
250 g obilné kaše, 2 lžíce ořechů, 4 lžíce kustovnice, 2 lžíce rozinek
Rozinky s kustovnicí spaříme vařící vodou a propláchneme. Pomleté či posekané ořechy dáme do misky a přisypeme obilnou kaši, rozinky a kustovnici. Zalijeme vařící vodou, tak aby byla celá směs pod vodou, a pečlivě promícháme. Přiklopíme a necháme stát 5 minut. Můžeme přisladit medem. Místo vody lze použít i horké mléko.