Po zimě náš organismus bývá unavený, proto je na jaře vhodné tělo očistit a probudit ho zpět k životu. Naši předkové jedli mnohem střídměji a zdravěji, ale přesto na jaře podstupovali ozdravné a očistné půsty. Střeva tak dostala šanci se důkladně vyprázdnit a celkové odlehčení trávicího systému pomohlo organismu nabrat sílu a zvýšit obranyschopnost.
Základem detoxikace je očista střev
Chceme-li zase nastartovat organismus po dlouhé zimě, nevyhneme se důkladné očistě střev. Je třeba odlehčit stravu vysazením masa, mléčných výrobků, cukru a pšenice. Odlehčenou stravu doplňujeme důkladným pitným režimem – ideálně pijme neperlivou vodu.
Jako hlavní prostředek očisty střev doporučujeme rozemleté LNĚNÉ SEMÍNKO, které se užívá každé ráno smíchané s teplou vodou. Dietu můžete doplnit pravidelnou konzumací KYSANÉHO BÍLÉHO ZELÍ a ZELENINOVÝCH ŠŤÁV. Ideální je tento režim dodržovat aspoň měsíc.
Královna jarní detoxikace – kopřiva dvoudomá
U nás je základní bylinou jarních očistných kúr právě KOPŘIVA, která roste prakticky všude. Sbírejte ale pouze mladé, světlé zelené rostliny, dokud nezačnou kvést. Příliš vzrostlé rostliny mají méně účinných látek, protože spotřebovávají svěží energii na svůj růst a navíc absorbují škodliviny z prostředí.
Kopřiva je bohatá především na vitamíny B2 a C, navíc obsahuje unikátní kombinaci minerálů (železo a hořčík) a antioxidačních barviv a kyselin. Kopřiva je naše nejlepší bylinka na pročištění krve a na krvetvorbu. Má dobrý vliv na slinivku břišní, protože snižuje obsah cukru v krvi. Léčí nemoci a záněty močových cest a chorobnou zástavu močení a zároveň má vliv na dobrý průchod stolice.
Detoxikační kúra s kopřivou:
Pro nejúčinnější kúru natrháme denně nový trs čerstvých mladých rostlin. Opláchneme je, listy i nať posekáme na menší kousky, vložíme do nádoby, zalijeme studenou vodou a necháme přes noc louhovat. Ráno přecedíme přes velmi jemné pláténko. Pijeme 2 dcl výluhu 3 – 4 denně a to po dobu minimálně sedmi dní.
Ne více, protože dlouhodobá konzumace by mohla z důvodu nadbytku kyselin způsobit až tvorbu ledvinových kamenů. Popíjení kopřivového výluhu můžeme doplnit i o netradiční jídla z kopřiv. Přidávejte si kopřivové výhonky do salátů a do nádivek. Nebojte se přidat i jiné zelené výhonky – třeba pampelišku, řebříček či jetel.
RECEPT na kopřivovou jarní polévku:
Mladé kopřivy jemně nasekáme a v hrnci spaříme, přivedeme k varu. Přidáme 2 utřené stroužky česneku, půlku nakrájené cibule, 2 hrsti ovesných vloček. Vaříme asi 15 minut, pak přidáme 1 vejce a rozmícháme. Dochutíme solí, pepřem a novým kořením.