Hlíva ústřičná – zdroj plný vitamínů

Tato houba je dnes již velice známá a snadno dostupná. Koupíte ji běžně v každém větším supermarketu, zelinářství nebo na farmářských trzích. Pokud se Vám ale nechce utrácet, jednoduše si pro ni můžete zajít do lesa.

Hlíva ústřičná roste v trsech na kmenech nebo pařezech listnatých stromů od října do prosince. Hlíva obsahuje velké množství vitamínů, železo, draslík, sodík, zinek a důležité beta 1,3-D glukany. Ty snižují hladinu cholesterolu v krvi, působí protizánětlivě a zvyšují tvorbu červených krvinek.

Má široké využití jak v medicíně, tak i v kuchyni. Z čerstvé hlívy si můžete uvařit výborné houbové rizoto nebo falešnou dršťkovou polévku. Sušená hlíva je výborná pro přípravu pečených mas, nádivek, těstovin i rýže a dají se z ní připravovat chuťově zajímavé studené saláty.

Drcená hlíva ústřičná je skvělým aromatickým kořením. Doporučená denní dávka sušené hlívy je 5 – 10 g a čerstvé hlívy 50 – 100 g. Po žampionech a shiitake je třetí nejčastěji uměle pěstovanou houbou

Léčivé účinky hlívy ústřičné

  • příznivě ovlivňuje krevní tlak a zmírňuje únavu
  • zpomaluje proces stárnutí
  • čistí střeva
  • zlepšuje metabolismus
  • výrazně podporuje imunitní systém
  • urychluje přirozenou regeneraci buněk
  • má podpůrný vliv při léčbě některých druhů rakoviny

Hlívu lze pěstovat i doma

Na trhu se nachází sady pro celoroční domácí pěstování, které obsahují kulturu této houby a další potřebné suroviny. Hlívu přes léto můžeme pěstovat venku a celoročně v místnostech, chodbách či sklepech. Tyto místnosti musí být částečně osvětleny denním světlem a teplota nesmí klesnout pod 9°C.

Hlívová polévka s pórkem

250 g hlívy ústřičné, 250 g pórku, 50 g másla, 2 l hovězího (kuřecího) vývaru, 200 ml smetany, sůl, čerstvě mletý pepř, čerstvá petrželka

Na másle si orestujeme nakrájenou hlívu, za chvíli přidáme nakrájený pórek a restujeme ještě 3 minuty. Zalijeme vývarem a vaříme doměkka. Polévku zahustíme světlou zásmažkou z hladké mouky a másla. Dochutíme solí, pepřem a zalijeme smetanou. Při servírování na stůl ještě přidáme čerstvou petrželku nebo kousek pórku na dozdobení.

Guláš z hlívy ústřičné

600 g hlívy ústřičné, 600 g cibule, 6 stroužků česneku, 2 lžíce sladké mleté papriky, 1 rajský protlak, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžíce majoránky, sádlo nebo olej, mouka na zahuštění, pepř, sůl

V hrnci rozpálíme tuk a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, kterou orestujeme dozlatova. Poté přidáme na kostky nakrájenou hlívu, přisypeme mletou papriku a promícháme. Podlijeme vodou, přidáme protlak, utřený česnek, kmín, pepř, sůl a dusíme doměkka. Až je hlíva měkká přidáme majoránku a zahustíme jíškou z mouky a oleje.

Dochutíme solí a pepřem.  Podáváme s chlebem nebo s houskovým knedlíkem a cibulí.

Komentáře
  1. Doplnkybest napsal:

    Zajímavý a věcný článek a takové články v dnešní době rozhodně nejsou. Vím, o čem mluvím, protože tak trochu sedím u internetu a sem tam čtu. Váš článek mě přesvědčil a určitě se sem vrátím 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.