Druhy jahod a ty nejlepší recepty z nich

Červen je měsícem jahod. Můžeme je zakoupit v obchodech, na trzích, natrhat si je na českých polích nebo na své zahrádce. Jahody jsou plné vitamínů, především vitamínu C, jehož množství je srovnatelné s citrusy.

Jsou také bohatým zdrojem vitamínu A, B, E a organických kyselin. Obsahují mangan, který je potřebný pro výživu mozku a nervů, zdravé tkáně, krvetvorbu a pro krásné a zdravé vlasy.

Jahody mají příznivé účinky na zdraví, patří mezi ně například posílení imunity, detoxikace organismu, mají antioxidační efekt a další. Jsou výborné při hubnutí. Dokáží zasytit na dlouho dobu a obsahují málo cukru, můžeme si je dát bez výčitek kdykoliv.

Existuje okolo 50 odrůd jahodníků, největší zájem je ovšem o ty, které plodí velké a sladké jahody.

Korona pochází z Holandska, vznikla křížením odrůd Tamella a Induka, plody jsou středně velké.

Induka je původem z Holandska, vznikla křížením odrůd Puget beauty a Senga sengana.

Karmen má český původ, je křížencem odrůd Sparkle a Soltwedel.

Elsanta pochází z Holandska a je křížencem odrůd Gorela a Holiday.

Pokud si chceme jahody uchovat i na zimní měsíce, můžeme je např. zamrazit. Jahody stačí celé nasypat do sáčků určených do mrazáku nebo rozmixovat a zamrazit do podoby dřeně. Pokud chceme jahody ihned zpracovat, můžeme využít jeden z receptů.

Domácí jahodová zmrzlina

300 g čerstvých jahod, 130 g cukru krystal, 150 ml smetany ke šlehání, 50 ml mléka

Jahody s cukrem rozmixujeme do hladka, přidáme smetanu a mléko, případně ještě dosladíme. Nalijeme do tvořítek na zmrzlinu nebo krabičky s víčkem a necháme zamrazit.

Jahodovo-rebarborový koláč

180 g hladké mouky, 150 g ovesných vloček, 280 g třtinového cukru, půl lžičky kypřicího prášku, špetku soli, 170 g másla, 150 g rebarbory, 300 g jahod, 2 lžíce kukuřičného škrobu, lžičku citronové šťávy

V menším hrnci uvaříme rebarboru, jahody s citronovou šťávou. Po změknutí ovoce přidáme kukuřičný škrob promíchaný se 80 g cukru a mícháme do zhoustnutí. Pro přípravu těsta smícháme mouku, vločky, zbytek cukru, kypřicí prášek a sůl.

Do sypké směsi přidáme změklé máslo a vytvoříme drobenku. Asi jednu třetinu drobenky si odložíme a zbytkem vyplníme máslem vymazaný menší pekáč nebo formu na koláč. Na drobenku namažeme uvařenou směs z ovoce, na kterou rozprostřeme zbytek drobenky.

Ve vyhřáté troubě na 180 °C pečeme cca 35 minut.

Jahodové smoothie s banánem

2 banány, hrnek jahod, mandlové mléko, chia semínka, datlový sirup

Jahody dáme do mrazáku a necháme zmrznout. Banán a jahody vložíme do mixéru a přilijeme mandlové mléko a osladíme datlovým sirup dle chuti. Přisypeme chia semínka a důkladně promixujeme. Nalijeme do vyšší sklenice a můžeme ozdobit mátou.

Tagy:
Komentáře
  1. Atlaso napsal:

    Již se opět těším na jahodovou sezónu a pomalu si dávám seznam receptů co bych chtěl vyzkoušet 🙂 Minulý rok jsme byly na jahodové farmě a nasbírali jsme tolik jahod, že jsme nevěděli co s tím…tento rok se již připravíme lépe a tak se hodí každý fajn recept :))

  2. Doplnkybest napsal:

    Moc pěkné téma. Fakticky konkrétně k cíli. Některé podobné články zahlcují příjemce, například množstvím textu. Necítil jsem to za vás, ale mám dojem, že jsem získal důležité informace. Dík!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.