Články

Káva bez kofeinu? I ta vás může povzbudit…

Káva je velmi oblíbený nápoj, právě díky obsaženému kofeinu, který zvyšuje pozornost a zrychluje reakce. Kofein však není příliš zdravý, protože jím nahrazujeme spánkový deficit, ale pokud se dostatečně nevyspíme naše tělo není ve správné fyzické a psychické kondici. Dříve bylo normální, že zrnkovou kávu nahrazovala pražená čekanka či zrna ječmene, žita a špaldy. Důvody byly většinou ekonomické,...

Celý článek

Druhy jahod a ty nejlepší recepty z nich

Červen je měsícem jahod. Můžeme je zakoupit v obchodech, na trzích, natrhat si je na českých polích nebo na své zahrádce. Jahody jsou plné vitamínů, především vitamínu C, jehož množství je srovnatelné s citrusy. Jsou také bohatým zdrojem vitamínu A, B, E a organických kyselin. Obsahují mangan, který je potřebný pro výživu mozku a nervů, zdravé tkáně, krvetvorbu a pro krásné a zdravé vlasy....

Celý článek

7 super tipů, jak využít kokosový olej

Kokosový olej je čistě přírodní produkt, který se vyrábí z ořechů kokosové palmy bez jakýchkoliv příměsí. Díky tomu má široké využití. Nejkvalitnější kokosový olej je panenský, lisovaný za studena, který se získává z dužiny čerstvých kokosů. Ostatní, levnější druhy jsou získávány z usušené kokosové dužiny a jsou dále chemicky upravovány. Kokosový olej obsahuje nasycené mastné kyseliny, které jsou zdraví prospěšné....

Celý článek

Je aktivní dovolená odpočinkem?

Každý si pod tímto pojmem může představit něco jiného. Pro někoho je aktivní dovolená skvělým odpočinkem, zatímco někteří si myslí, že pokud řekneme aktivní dovolená, protiřečíme si. Každý z nás odpočívá jinak, někdo se celý den opaluje na pláži, jiní sportují. Většina lidí je spokojenější, když je program bohatší, než jen jídlo a pláž. Co můžeme dělat na aktivní...

Celý článek

Pitahaya

Pitahaya je plod kaktusu původem ze Střední Ameriky. Je to lahodné ovoce, které chutí a černými semínky připomíná kiwi. Obsahuje málo cukru, proto je oblíbená hlavně u žen. Plody jsou růžové až červené nebo žluté s bílou dužinou a černými zrníčky. U červených plodů se můžeme setkat s červenou dužinou. Pitahaya dorůstá délky až 20 cm a má asi dva milimetry silnou...

Celý článek

2 lahodné recepty z batátů

Batáty neboli sladké brambory plodí rostlina povijnice batátová (Ipomoea batatas). Mají až o polovinu vyšší nutriční hodnotu než klasické brambory. Hlízy mají různé protáhlé tvary. Slupka batátů může být hnědá, oranžová až fialová či bílá. Syrové batáty mají hořkou chuť, vařené nasládlou. Můžeme je vařit, zapékat, smažit jako chipsy, dusit, jsou výborné jako příloha. Jak si...

Celý článek

Máj – lásky čas

V měsíci květnu neboli v máji se začíná příroda naplno probouzet a sluníčko příjemně hřát. Májové oslavy patří mezi české tradice již spoustu let, patří mezi ně především vesnické veselice, kdy chlapci staví Májku, líbání pod třešní, procházka na Petřín, nošení kytice k soše Karla Hynka Máchy nebo také studentský Majáles. Májka je osekaný strom, vyzdobený pentlemi, květinami a věncem....

Celý článek

Den matek 2017

Na den matek se vzdává pocta matkám a mateřství. Každý rok se slaví v různé dny. V česku se slaví druhou květnovou neděli. V letošním roce připadá svátek matek na 14. května. V tento den dávají děti svým matkám dárky, většinou vlastnoručně vyrobené. Oslava matek a žen však probíhá i v jiných zemích a historie sahá až do středověku. V Německu, Rakousku a Americe se svátek slaví stejně...

Celý článek

Velikonoční tradice

Pomlázka Pomlázka je hlavním symbolem a také tradicí Velikonoc. Správná pomlázka je spletená z vrbových proutků a na konci je ozdobená pentlemi. Koledníci s ní na velikonoční pondělí chodí na koledu a symbolicky šlehají děvčata a ženy z okolí, aby byly celý rok až do dalších Velikonoc zdravé a svěží. Pomlázku by měl umět uplést každý chlapec, proto si postup pletení připomeneme. Postup pletení pomlázky Pomlázku...

Celý článek

Léčivé účinky medvědího česneku

Medvědí česnek začíná růst v teplejších lokalitách již ke konci února. Najdeme ho převážně na vlhčích stinných místech, například na vlhkých loukách, v listnatých horských lesích, podél potoků nebo pod keři. Je velmi podobný listům konvalinky, která je ovšem jedovatá. Česnek spolehlivě poznáme, když list promneme mezi prsty a ucítíme jemnou česnekovou vůni. Medvědí česnek obsahuje vitamín C a je přírodním...

Celý článek