Blahodárné účinky bylinek – 1. díl
Jsme národem, který má rád dobré jídlo. Vychází u nás nejvíce kuchařek a nebáli bychom se tvrdit, že u nás možná vedeme v počtu televizních kuchařských pořadů. I díky tomu se naše jídelníčky obohacují. Také cestujeme po světě a ochutnáváme cizí pokrmy. Tak se i do naší běžné kuchyně dostaly další čerstvé bylinky.
Z Itálie si přivážíme oblibu bazalky a tymiánu, z Francie rozmarýnu a levandule. Čerstvé bylinky v kuchyni krásně jídlo provoní a české kuchařky přidávají k oblíbené pažitce a petrželce další chutě. A dělají dobře – bylinky nejsou jen doplňkem chuti. Mají i mnohé blahodárné účinky na naše tělo, o kterých si něco povíme. Představme si ty nejznámější a nejběžnější.
PAŽITKA není jen zdobení na chleba či do polévky. Obsahuje mnoho cenných živin, které podporují chuť do jídla při rekonvalescenci a pro vysoký obsah kyseliny listové se doporučuje její užívání hlavně pro těhotně ženy. Obsahuje také dostatek hořčíku, který zmírňuje zácpu a také reguluje krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Máte podobné problémy? Tak neváhejte a pažitku jezte denně – na chléb ke snídani, do pomazánek a polévek.
PETRŽELKA obsahuje silicovou směs, která dovede utvářet účinnou ochranu před růstem nádorů. No řekli byste to do té obyčejné petrželové natě? A to ještě nevíte, že petrželka obsahuje až třikrát více vitamínu C, než pomeranč. Jestli jste si dávali petrželku jen občas do polévky, dávejte si ji tam pravidelně a přidávejte ji i do salátů a k masům.
MAJORÁNKA je u nás známá především jako nezbytná součást guláše a bramboráku. Právě majoránka patří k bylinkám, jejichž léčivé účinky se příliš neznají. Přitom je velmi nápomocná při všelijakých trávících obtížích. Podporuje pohyb líných střev, omezuje nadýmání a stimuluje tvorbu trávících šťáv.
Velmi se doporučuje i kojícím ženám pro podporu tvorby mléka. A zkuste se vykoupat v majoránkové koupeli! Budete překvapeni, protože majoránka zmírňuje lidské pachy. Majoránkový odvar můžete zkusit použít i k výplachům úst při zápachu či paradentóze.
BAZALKA se ne nadarmo přidává do různých jídel. Podporuje totiž trávení a má dobrý vliv při nadýmání. Obsahuje totiž mnoho silic a minerálních látek. Bohatá je také na vitamín C a třísloviny. Velmi dobře odbourává tuk a stimuluje tvorbu žluči. Nedoporučuje se ale užívat těhotným ženám.
Všichni ostatní si můžou vychutnávat její chuť nejen s rajčaty a zeleninovými saláty. Zkuste ji přidávat i do masových pokrmů, omáček a polévek. Při tepelném zpracování se totiž její chuť ještě násobí. Pokud vás trápí afty a časté bolesti v krku, připravte si odvar z listů, který po zchlazení kloktejte.
MEDUŇKA a MÁTA jsou dvě aromatické bylinky, které se v kuchyni používají pouze omezeně. Určitě je ale dobré si je vypěstovat. Meduňku můžete používat do zmrzlin, pudinků a míchaných nápojů. Meduňka je ale královnou léčivých čajů. Umí zklidňovat, tlumí nespavost, zmírňuje psychické podráždění. Pro dnešní dobu je to bylinka takřka nezbytná! Je vhodná i pro maminky nejen kojící.
Vhodně ji doplňuje máta, kterou známe především jako součást různých míchaných nápojů. Máta je skvělá na žaludeční potíže a blahodárně působí třeba při zmírnění kocoviny!