Pitahaya je plod kaktusu původem ze Střední Ameriky. Je to lahodné ovoce, které chutí a černými semínky připomíná kiwi. Obsahuje málo cukru, proto je oblíbená hlavně u žen.
Plody jsou růžové až červené nebo žluté s bílou dužinou a černými zrníčky. U červených plodů se můžeme setkat s červenou dužinou.
Pitahaya dorůstá délky až 20 cm a má asi dva milimetry silnou slupku, která by měla být na omak pevná. Na slupce jsou výrazné šupinaté výrůstky, tzv. listeny, které připomínají plameny.
Zralou pitahayu poznáme podle toho, když jsou listeny žluté. Je důležitým zdrojem vápníku, karotenu, železa a riboflavinu. V jihovýchodní Asii se používá jako lék proti průjmům.
Kaktusy, na kterých pitahaya roste, milují horké, suché tropické klima a rozmnožují se odnožemi. Tvoří pozemní popínavé porosty s nádhernými žlutými nebo bílými květy, které se rozvíjí pouze v noci.
Pitahayu využíváme především pro sladké recepty a konzumujeme ji nejčasněji jako čerstvou. Dužinu jen pokapeme limetovou šťávou, která její chuť zvýrazní. Přidává se i do ovocných salátů, pro přípravu ovocných nápojů nebo sorbetů, které si můžeme vyrobit i doma. Musíme ji ale skladovat v chladnu a suchu mimo sluneční svit.
Nápoj z pitahay
Pitahaya, minerální voda, limetka, cukr a led
Pitahayu rozkrojíme, vydlabeme dužinu a společně s vychlazenou vodou rozmixujeme. Ochutíme limetovou šťávou a dle potřeby cukrem. Nalijeme do vysoké sklenice, doplníme ledem nebo ledovou tříští. Můžeme ozdobit snítkou máty.
Pitahayia sorbet
Pitahaya, konzerva kokosového mléka, sirup z agáve, lístky máty
Pitahayu rozkrojíme po délce a vydlabeme dužinu, kterou vložíme do mixéru společně s kokosovým mlékem. Dochutíme sirupem z agáve a lístky máty. Vše promixujeme a dáme do plastové nádoby ztuhnout do mrazničky. Sorbet průběžně promícháváme asi jeden krát za hodinu. Sorbet je hotový zhruba za tři hodiny.