Velikonoční tradice

Pomlázka

Pomlázka je hlavním symbolem a také tradicí Velikonoc. Správná pomlázka je spletená z vrbových proutků a na konci je ozdobená pentlemi. Koledníci s ní na velikonoční pondělí chodí na koledu a symbolicky šlehají děvčata a ženy z okolí, aby byly celý rok až do dalších Velikonoc zdravé a svěží. Pomlázku by měl umět uplést každý chlapec, proto si postup pletení připomeneme.

Postup pletení pomlázky

Pomlázku pleteme z osmi stejně dlouhých a silných vrbových proutků. K tomu si připravíme dva slabé proutky na svázání konců.

Širší konec svazku vezmeme do ruky a jeden tenký proutek do něj napříč vložíme, pevně stiskneme a následně svazek omotáváme, vrstvíme těsně vedle sebe a hodně utahujeme. Konec tenkého proutku vložíme do svazku, tím vytvoříme rukojeť pomlázky a můžeme začít plést.

Proutky uchopíme tak, abychom měli rukojeť dál od sebe. Proutky pomocí prstů rozdělíme na dvě části po čtyřech. Tu část po levé ruce rozdělíme opět na polovinu, do vzniklé mezery vložíme vnější proutek z pravé strany, přehneme ho doleva, prostrčíme mezerou a pokračujeme dál v pletení stejným způsobem, ale z opačné strany. Takže proutky po pravé ruce rozdělíme na dvě dvojice a pokračujeme stejným způsobem tak dlouho, než pomlázku upleteme do konce.

Druhým tenkým proutkem svážeme konec pomlázky tak, jako na rukojeti. Přesahující konce pomlázky ustřihneme a ozdobíme pestrobarevnými stužkami.

Vajíčková pomazánka

250 g měkkého tvarohu, 4 – 5 vajec, 2 lžíce másla, menší cibule, hořčice, sůl, pepř, pažitka

Vejce uvařená natvrdo smícháme s tvarohem a máslem. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, asi dvě lžičky hořčice a dochutíme pepřem a solí. Na ozdobu použijeme čerstvě nasekanou pažitku.

Velikonoční mazanec

polovina citronu, 500 g hladké mouky, 50 g másla, 60 g rozinek, 3 lžíce oleje, 100 cukru, 250 ml mléka, 42 g droždí, 2 vejce, 8 lžic rumu, plátky mandlí, 1 vejce na potření

Ve vlažném mléce rozdrobíme droždí se lžičkou cukru a necháme pod utěrkou vzejít kvásek. Ve větší míse smíchám mouku, cukr a citronovou kůru. Jakmile nám vzejde kvásek, přilijeme ho k sypké směsi.

Přidáme rozinky, které jsme si předem namočili v rumu, vejce, citronovou šťávu, sůl a rozpuštěné máslo s olejem. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu kynout.

Po vykynutí z těsta vypracujeme dva bochánky, které necháme ještě asi půl hodiny kynout. Potom mazance potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi. V předehřáté troubě na 180 °C pečeme asi 45 minut.

Komentáře
  1. Valach napsal:

    Jednou z velkých velikonočních tradic na Moravě či Valašsku jsou tragačníci kdy skupinky kluků chodí po ulici s tragači a klepači 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.