Vysoké letní teploty představují pro lidský organismus velkou zátěž. Kvůli horku jsme vyčerpaní, nesoustředění, špatně spíme a nemáme chuť k jídlu. Zároveň nám hrozí dehydratace. Proto neustále hledáme způsoby jak svůj organismus ochladit a osvěžit.
Jen málo kdo ví, že v létě můžeme svůj organismus ochladit nejen studenou sprchou, ale i vhodně zvolenou stravou? Všechny potraviny v sobě nesou určitou energii. Některé potraviny naše tělo ochlazují a některé nás naopak zahřejí.
Každý intuitivně tuší, které potraviny jíst, když je venku horko, a které konzumovat v zimě. V letních dnech je nejideálnější snídání kombinace bílého jogurtu s ovocem. Samozřejmě volíme bílý jogurt bez cukru a umělých sladidel. Na oběd je vhodné zvolit bílé maso nebo rybu v kombinaci se zeleninovým salátem. A na večeři například obložený talíř s různými druhy sýrů a zeleninou.
Potraviny, které vás zaručeně osvěží:
Víte, že …
Domácí jahodové a broskvové nanuky
1 broskev, 500 ml broskvového džusu, 200 g jahod, 50 ml jahodového nektaru
Broskev omyjeme, zbavíme pecky a nakrájíme na malé kousky. Nakrájenou broskev s džusem rozmixujeme a nalijeme do formiček na zmrzlinu.
Jahody omyjeme a rozmixujeme, následně propasírujeme přes cedník, abychom se zbavili jadérek. Směs promícháme s jahodovým nektarem a rozdělíme do formiček na zmrzlinu.
Naplněné formičky vložíme do mrazáku cca na 5 hodin.