Černý bez

Černý bez je léčivý listnatý keř s širokým využitím ve farmacii, potravinářství i v  léčitelství. Bez podporuje detoxikaci organismu, čistí játra i ledviny, vyhání z těla záněty a především pozitivně působí na imunitní systém.

Z bezových květů a plodů si můžeme připravit čaj, sirup, povidla, limonádu, víno nebo ocet. Bezové plody obsahují celou řadu tělu prospěšných látek, jako jsou sacharidy, třísloviny, kyselinu jablečnou, pektin, silice, vitamíny A, B a C.

Čerstvé plody nedoporučujeme konzumovat, protože mohou způsobit průjem či závratě. Avšak pokud jsou plody tepelně zpracovány, jsou naprosto bezpečné a zdravé.

Z květů si můžeme připravit výborný léčivý čaj, který bychom měli popíjet neslazený a vlažný. Slazený horký čaj může mít projímavé účinky. Odvar z bezinkového květu je vhodný na koupele nohou při dně a revmatismu. Pokud trpíte na vředy a různé vyrážky připravte si obklady z listů a květů.

Léčivé účinky bezového čaje

  • snižuje horečku a mírní kašel
  • snižuje krevní cukr
  • čistí krev a tělo od toxinů
  • pomáhá při plynatosti, zácpě a zažívacích potížích
  • působí blahodárně na nervovou soustavu a při léčbě migrény

Bezinková limonáda

4 bezová květenství, 1 citron, 250 g cukru krystal, 2,5 l vody

Do 3 litrové lahve vložíme bezové květy, na kolečka nakrájený citron, cukr a zalijeme vodou. Vše důkladně promícháme, lahev překryjeme ubrouskem a necháme 8-10 dní stát za oknem. Nakonec limonádu přecedíme a uchováváme v chladu.

Sirup z bezových květů

30 – 40 bezových květenství, 3 citrony, 1,5 kg cukru krystal, 3 lžičky kyseliny citronové, 2 l vody

V hrnci přivedeme k varu 2 litry vody a necháme zchladnout. Do převařené vody vložíme lehce omyté bezové květy, kyselinu citronovou a na kolečka nakrájené citrony. Necháme 24 hodin odstát, poté scedíme přes husté síto do hrnce a přidáme cukr. Krátce povaříme a horké plníme do lahví či zavařovacích sklenic.

Bezinkové víno

1 l bezinkových plodů, 2 l vody, 1 kg cukru krystal, 25 g vinných kvasinek, 2 kuličky pepře, 3 kuličky nového koření, 2 hřebíčky

Bezinkové plody s kořením zalijeme vodou a asi 20 minut povaříme. Poté necháme zchladnout, přecedíme, přidáme cukr a ještě chvíli povaříme. Opět necháme zchladnout a přidáme kvasinky, promícháme a necháme 3 dny kvasit. Každý den je potřeba víno promíchat. Nakonec nápoj scedíme a nalijeme do pětilitrové lahve, převážeme igelitem a necháme odstát v teple až do zimy. Poté přelijeme do litrových lahví.

Víte, že…

  • bezové květy lze osmažit v palačinkovém těstě
  • bezové listy se používají na vypuzení krtka ze zahrady
  • z bezového dřeva se vyrábí hudební nástroj zvaný fujara.
Komentáře
  1. Aneta napsal:

    Na fotografii ale není bez černý ale šeřík, který je přijímačů, lehce jedovatý, což by mohlo leckomu způsobit problémy. Pokud zveřejnit článek který může mít dopad na zdraví měl by být bez takto závažné chyby!!!

  2. Janka napsal:

    Ano, na fotografii je šeřík, lidově nazývaný bez…který popleta ho tam dal ?

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.