Vápník je nejvíce zastoupený minerál v těle, zodpovídající za celou řadu životně důležitých procesů. Vápník je nezbytný pro správnou srážlivost krve, pro udržení správné hladiny krevního tlaku, podílí se na přenášení signálů mezi nervovými buňkami a přispívá k stabilizaci hmotnosti. Důležitý je rovněž jeho vliv na funkci svalů včetně toho srdečního. Přispívá k činnosti střevních buněk, udržuje jejich přirozenou regulaci, jejich vývoj a růst.

Vstřebávání vápníku do kostí

Pro správné vstřebávání vápníku do těla je důležitý pravidelný a přiměřený fyzický pohyb, během kterého se kosti zpevňují. U dětí se vápník vstřebává o 75 % lépe, než v těle staršího člověka. Alkohol, kouření, vysoké množství kávy (nad 1 litr) a příliš mnoho soli v jídelníčku omezuje vstřebávání vápníku.

Nedostatek vápníku

Pokud přirozeně nedoplňujeme vápník vhodnou stravou, začne se uvolňovat z kostí. V prvé řadě dochází k odebírání kalcia z čelisti, žeber, obratlů a končetin. Nedostatek vápníku způsobuje osteoporózu, vyšší kazivost zubů, paradontózu či bolest kloubů.

Nedostatkem vápníku jsou ohroženi zejména starší lidé, ženy po menopauze a před ní, lidé, kteří mají nevyváženou stravu a často drží diety, těhotné ženy, rychle rostoucí děti a lidé s nižší pohybovou aktivitou.

Doporučená denní dávka vápníku se u různých věkových skupin liší, také záleží na pohlaví a zdravotním stavu (těhotenství, veganství, případně pak jakýkoli úraz kosti). Aby však naše kosti byly pevné, samotný vápník nestačí. Je potřeba myslet i na vitamín Dhořčík.

Věková skupina Doporučená denní dávka vápníku
Děti 1 – 12 let 1 000 mg
Dospívající chlapci 1 400 mg
Dospívající dívky 1 000 – 1 300 mg
Dospělí 25 – 51 let 900 – 1 000 mg
Dospělí nad 51 let 1 500 mg
Těhotné ženy 1 200 – 1 500 mg
Ženy po menopauze 1 300 mg

 

10 potravin bohatých na vápník obsah vápníku ve 100 g
mák 1 400 mg
sýr Gouda 30 % 1 000 mg
kopřiva 713 mg
tavený sýr 575 mg
sýr Camembert 30 % 575 mg
mandle 252 mg
kapusta 212 mg
vejce 140 mg
podmáslí 120 mg
mléko 118 mg

Víte, že …

  • 99 % vápníku je uloženo v kostech a zubech a zbývající 1 % je stabilní součástí krve a důležitou složkou svalů
  • ve 100 g kvalitního sýru Ementál 45% je obsažena doporučená denní dávka vápníku
  • vápník se nejlépe vstřebává večer.
Tagy:
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.