Játra jsou největším vnitřním orgánem a jsou centrem pro látkovou výměnu. Fungují jako zásobárna vitamínů a živin a tvoří se v nich určité hormony. Při těchto důležitých činnostech vznikají odpadní látky, které musí játra likvidovat. A nejen to – játra umí tělo zbavit jedů a škodlivin.
Když je ale škodlivin a odpadních látek příliš mnoho, játra to přestávají zvládat a jejich důležité funkce jsou omezeny. Bohužel játra trpí především naší špatnou životosprávou. Zatěžujeme je nekvalitní stravou s příliš velkým obsahem chemických složek, jíme příliš mnoho léků, zatěžujeme organismus tučnými a těžkými jídly.
Neprospívá jim ani velké množství alkoholu nebo cukru. Připojí-li se k tomu občasné virové či bakteriální onemocnění, játra trpí.
Jak pomoci játrům k dobré funkci?
I zdravý člověk s normální životosprávou by měl aspoň jednou za rok játrům odlehčit a dát jim prostor k regeneraci. Obzvlášť vhodným obdobím k očistě je jaro. Vhodná je jakákoliv dieta, která vyloučí ze stravy uzeniny a tučná masa, omezí kravské mléko, vysadí smažené pokrmy a instantní pokrmy a vyloučí alkohol.
Játra nejsou tak zatížená a mohou se věnovat vlastnímu vnitřnímu úklidu a regeneraci. Tu můžeme podpořit vhodnými bylinkami, které podporují detoxikaci nebo růst jaterních buněk.
OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ je nejznámější bylinkou, která podporuje regeneraci jater. Léčivou složkou ostropestřce mariánského jsou fl avonolignany, které se souhrně označují jako silymarin. Tyto látky se váží na membrány jaterních buněk a zabraňují tak vniknutí toxických látek do jaterní tkáně. Vedle toho i podporují regeneraci poškozených jaterních buněk.
Rady k užívání: Ostropestřec je nejúčinnější v podobě jemně mletého plodu přibližně na velikost zrnek písku. V této podobě obsahuje drť nejvyšší možné množství účinné látky silymarin, která se nachází v tvrdé slupce ostropestřce mariánského, a regenerace jaterních buněk je tak nejintenzivnější.
Tlučený ostropestřec mariánský konzumujte přímo, 4x denně 1 čajovou lžičku (3-4 g), avšak alespoň 45 minut před jídlem.
SMETANKA LÉKAŘSKÁ neboli pampeliška je výborná léčivka a jedna z nejlepších pro játra vůbec. Kořen poskytuje játrům očistnou kůru a posiluje jejich funkci, je také vhodný při léčbě hepatitidy a žloutenky. Mladé listy podporují metabolismus a trávení, jelikož stimulují uvolňování žluče z jater a žlučníku. Pampeliška také pomáhá při prevenci žlučových kamenů.
Rady k užívání: Doporučuje se 3x denně sníst dva listy pampelišky běžné velikosti po neomezeně dlouhou dobu. Výsledkem bude i vyčištění tenkých žlučových cest v játrech, jaterních žlučovodů. V zimě si namísto listu berte kousek čerstvé bílé dužiny pampeliškového kořene, který můžete skladovat stejně jako mrkev v písku.
Co jíst a pít?
Při jaterní očistě je dobré jíst syrovou stravu a pít zeleninové šťávy. Velmi vhodná je šťáva z hlávkového zelí a to především ze zelí kysaného. Jaterní tkáň výborně posiluje a regeneruje černá ředkev. Na jaterní potíže se doporučují především jídla z krup.