Křen je velmi oblíbený díky antibakteriálním a antivirovým účinkům. Měli bychom ho konzumovat převážně v syrovém stavu, protože tepelnými úpravami ztrácí svoje léčivé účinky. Kořen křenu obsahuje více vitamínu C než citrusové plody a proto je vhodné ho zařadit pravidelně do našeho jídelníčku hlavně v zimním období.
Ale abychom mohli bez problémů spolknout čerstvě nastrouhaný křen, musíme ho smíchat s olivovým olejem a špetkou soli. Nebo si můžeme namazat krajíc chleba máslem, posypat strouhaným křenem a lehce osolit. Tuk, sůl a cukr zmírňují pálivé účinky křenu.
Křen je výborný v kombinaci s červenou řepou, jablkem, mangem, avokádem, bramborami, s celerem, pažitkou, koprem, rajčaty. Skvěle se hodí k hovězímu masu, tučným či uzeným rybám, mořským plodům, smetaně i hořčici.
Léčivé účinky
Domácí křenová kosmetika
Příznivý účinek má křen i na naši pokožku. Nastrouhaný křen smíchaný s mlékem a tvarohem na pokožce vybělí různé skvrnky a zároveň vyvolá mírné zarudnutí, čehož v minulosti využívaly mladé dívky, aby měly červené tváře. Konzumace dvou lžiček čerstvě nastrouhaného křenu po dobu 6 až 8 týdnů zcela obnovuje pokožku.
Po takové léčbě zmizí pigmentové a stařecké skvrnky. Chcete-li zkvalitnit své vlasy a posílit vlasové kořínky, smíchejte nastrouhaný křen s olivovým olejem (lisovaným za studena) a směs vmasírujte do vlasů. Hlavu zabalte do ručníku a po 20 minutách působení si vlasy důkladně umyjte.
Křenový sirup proti nachlazení
1 lžíce nastrouhaného křenu, 1 lžíce nasekané cibule, 4 lžičky medu, 5 lžic vody
Všechny ingredience smícháme a povaříme cca 4 minuty. Necháme vychladnout a poté pečlivě přecedíme. Tohoto sirup, který je vynikající při nachlazení a kašli, užíváme 3x denně 1 lžíci po dobu 7 dní.
Křenové víno na rozpuštění žlučníkových kamínků
0,7 l červeného nebo bílého vína, čerstvě nastrouhaný křen
Do pětiny výšky litrové lahve vložíme najemno nastrouhaný křen a zalijeme jej kvalitním vínem. Veškerý křen musí být ponořený. Necháme 14 dní louhovat na teplém místě a 2x denně důkladně protřepáváme. Po uplynutí této doby směs přecedíme, nalijeme do čisté skleněné lahve a uschováváme v temnu a chladnu. Tohoto příprvku užíváme 3x denně 1 čajovou lžičku po dobu 30 dnů.