Zima je v plném proudu a naše tělo je celé promrzlé. Výbornou superpotravinou na tohle zimní období je právě pohanka, která vaše tělo prohřeje a podpoří imunitní systém. Pohanka je bohatá na rutin, který podporuje vstřebávání vitamínu C do těla a je velice prospěšný pro cévy. Pohanka je poměrně známá, ale málokdo ví, jak z ní připravit jednoduché, zdravé a zároveň chutné pokrmy.
Pohanková polévka
1 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 1 lžička majoránky, 3 lžíce pohanky, 2 mrkve,2 petržele, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 1 cibule, 2-3 stroužky česneku, sůl, špetka ml. pepře, kousek celeru, pažitka
Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Olej s máslem rozehřejeme na pánvi a přisypeme cibuli. Cibuli necháme zesklovatět, přisypeme pohanku a ještě chvíli společně orestujeme. Zalijeme studenou vodou (asi 1,5 l). Přidáme zeleninu, zbytek koření, osolíme a vaříme do změknutí zeleniny i pohanky (asi 15 minut). Z hotové polévky vyjmeme bobkové listy a kuličky koření. Přidáme rozmačkaný česnek a podle chuti dosolíme či opepříme. Na talíři posypeme posekanou pažitkou.
Pohankové rizoto
250g pohanky, 400g kuřecích prsíček, 2 stroužky česneku, zelenina dle chuti,
2 velké cibule, olivový olej, sůl, pepř
Pohanku důkladně propláchneme ve studené vodě. Do hrnce dáme 1,5 dílu vody na 1 díl pohanky, sůl a kapku oleje. Vaříme 2-3 minuty a 30 minut necháme pod pokličkou dojít. Uvařenou pohanku nesléváme a nemícháme. Najemno nasekanou cibuli osmažíme, přidáme na proužky nakrájená kuřecí prsa, osolíme, opepříme a orestujeme. Přidáme zeleninu, podlijeme vodou a dusíme 5-10 minut. Na závěr promícháme s pohankou a přidáme prolisovaný česnek.
Pohankové karbenátky
200g pohanky, 1 cibule, 2 vejce, 2 stroužky česneku, petrželová nať, majoránka, pepř, sůl
Pohanku uvaříme do měkka, necháme pod pokličkou 20 min dojít. Potom pohanku scedíme a vysypeme do velké mísy, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a jedno vejce. Zamícháme a dochutíme česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Ze vzniklé směsi tvoříme placičky, které obalujeme ve strouhance a poté dozlatova usmažíme.
Pohankový perník
2 hrnky pohankové mouky, ½ hrnku oleje, 1 hrnek teplého mléka, 2 vejce, 1 hrnek cukru krystal, 2 lžíce kakaa, 1 prášek do perníku, ½ prášku do pečiva
Vyšleháme vajíčka s cukrem, poté přidáme zbylé ingredience, smícháme a vylijeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme asi 20 minut při 180°C. Perník můžeme potřít čokoládovou polevou nebo ozdobit šlehačkou.